HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ACİL TIP ANABİLİM DALI

 

Tel: +90 (312) 305 25 05 - 305 25 06 - 305 25 17

 Fax: +90 (312) 3052514

 E-posta: aciltip@hacettepe.edu.tr

 URL: www.aciltip.hacettepe.edu.tr

 

TARİHÇE 

Hacettepe Tıp Fakültesi'nde "acil"in "Hekimlikte Acil Vakalar Anabilim Dalı" adıyla bir akademik birim olarak kurulması 22.3.1988 tarihindedir.  Ancak dokuz yıl boyunca bu anabilim dalı fiilen işletilememiştir. Anabilim dalı ön hazırlıklar ve değişik zamanlarda dekanlık ve hastane düzeyinde yapılan kurul ve komisyon toplantılarından sonra benimsenmesi, Prof.Dr.Metin Çakmakçı'nın anabilim dalı başkanı olarak atanması ve çalışmaya başlaması ile 26.2.1997 tarihinde gerçekleşmiştir.  Bu tarihten itibaren aktif bir birim olarak örgütlenmeye başlayan ve asistan eğitimi için hazırlıklarını yapan anabilim dalı için, Mayıs 1997 TUS sınavında iki araştırma görevlisi ilanı verilmiş, sınavı kazanan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu iki hekim 12.6.1997 tarihinde anabilim dalının ilk asistanları olarak göreve başlamıştır. Genel Cerrahi Uzmanı Dr.Fatih Ağalar Ağustos 1994 - Nisan 1998 tarihleri arasında Acil Serviste görev yapmıştır. Uzm.Dr.Akın Tarım ilk öğretim görevlisi olarak Mayıs 1998 - Mayıs 1999  tarihleri arasında görev yapmıştır.  1988'deki adının çağdaş benzerleri ve işleyişle uyuşmaması nedeniyle değiştirilmek üzere yapılan başvuru olumlu karşılanmış ve anabilim dalının adı 24.10.1997 tarihinde "Acil Tıp Anabilim Dalı" olarak değiştirilmiştir. 22.11.1999’da Uzm.Dr.Erkan Dikmen öğretim görevlisi olarak atanmıştır. Nisan 1998 TUS sınavıyla 2, Nisan 1999 TUS sınavıyla 2 ve Eylül 1999 TUS sınavıyla 1 Araştırma görevlisi  daha göreve başlamıştır. Daha sonraki yıllarda sağlık bakanlığı kadrosundan asistan doktor alan bölümün şu anki  asistan sayısı 12’dir. 2001 yılından itibaren bu güne kadar 7 adet uzman mezun etmiştir.

 

ANABİLİM DALI BAŞKANI

     *      Prof.Dr. Ahmet Şahin

 

AKADEMİK KADRO 

  • Prof.Dr. Bülent Sivri, İç Hastalıkları AD, Gastroenteroloji Ü.Öğretim Üyesi

  • Doç.Dr. Figen Coşkun

  • Öğr.Gör.Dr. Mehmet Mahir Kunt

  • Öğr.Gör.Dr. Doğaç Niyazi Özüçelik

  • Öğr.Gör.Dr. Meltem Akkaş

  • Öğr.Gör.Dr. Mehmet Ali Karaca

  • Öğr.Gör.Dr. Muhammed Evah Karakılıç

  • Öğr.Gör.Dr. Bülent Erbil

  • Öğr.Gör.Dr. Nalan Metin Aksu

 

 YER VE KAPASİTE

 Acil Tıp A.D. Büyük Acil  Servis  D katında bulunmaktadır. Toplam 40 sedyeden oluşan yatak kapasitesi vardır. Bir tane hasta triyajının yapıldığı ilk muayene odası ve hasta muayenelerinin yapıldığı 7 muayene odası, 2 bölmeden oluşan ve gerektiğinde 4 hastanın alınabileceği 4 adet monitorun bulunduğu resusitasyon odası ve 10 hastanın monitorize edilerek 24 saat boyunca izlenebileceği gözlem odası mevcuttur. Küçük cerrahi  işlemlerin yapılabildiği steril olmayan bir ameliyathane mevcuttur. Acil Servis içinde bir tanesi eksternal pacemaker içeren 3 tane defibrillatör cihazı mevcuttur. Günde yaklaşık 100-120 hastaya hizmet verilmektedir.

  

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ 

Araştırma görevlileri Eylül ve Nisan aylarının her birinde  2-4 tane olmak üzere Tıpta Uzmanlık Sınavı ile  alınmaktadır. Eğitim süresi 4 yıldır. Uzmanlık Eğitimi boyunca araştırma görevlileri anesteziyoloji, kardiyoloji, , dahiliye, genel cerrahi, kadın hastalıkları ve doğum, çocuk hastalıkları, ve nöroloji  bölümlerinde zorunlu, nöroşirurji kalp ve damar hastalıkları cerrahisi, ortopedi,  plastik cerrahi, üroloji, kulak burun boğaz, göz hastalıkları, , ruh sağlığı ve hastalıkları vb bölümlerde seçmeli olarak toplam 20 ay boyunca rotasyon yaparlar.  Acil Tıp Araştırma görevlileri ayda kıdemlerine göre ortalama 15-22 adet on iki saatlik vardiyalar halinde çalışırlar. Rotasyonlar ve acilde çalışma birer aylık dönemler halinde dönüşümlüdür. Halen zaman zaman modifiye edilen bir eğitim programı yazılı olarak mevcuttur. Acil Tıp doktorluğu oldukça yorucu ve yıpratıcı bir meslektir. Hastaların veya hasta yakınlarının acil servis içinde  şiddete varan tepkilerine maruz kalabilmek olasıdır. Araştırma görevlilerinin döner sermayeden aldıkları pay en üst seviyededir. Araştırma görevlilerinin uzmanlık eğitimi sonrası akademik kadrolarda yer alma olasılığı oldukça yüksektir.  Geniş bir hasta spektrumuna sahip olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalında hemen her türlü acil olayı görmek mümkündür.

 ANABİLİM DALI ÇALIŞMA KONULARI

 1.     Anabilim Dalındaki Akademik ve Bilimsel Etkinlikler:Anabilin dalının eğitim günü Salı günü olarak seçilmiştir. Her asistan yılda bir ya da 2 kez seminer hazırlar. Ayda bir kez toplantı makale toplantısı olarak düzenlenir. Halen devam etmekte olan birden fazla klinik araştırma mevcuttur. Anabilim Dalının yapısı çok sayıda klinik ve deneysel araştırma yapmaya uygundur.

2.     Anabilim Dalının Alt Birimleri: Şu anda alt birimi yoktur.

 3.     Acil Tıp AD Çalışma konuları: Acil tıp anabilim dallarının kurulması ile acil hastalara ve olaylara yaklaşım, olayların ve hastaların yönetimi, tedavi planları daha gerçekçi ve akademik bir düzeyde ele alınmaktadır. Üniversitemiz tıp fakültesi acil tıp anabilim dalında da, acil hastalara ilk yaklaşım, hangi tip acil hasta olursa olsun her hastanın ilk tanı ve hayat kurtarıcı tedavi girişimlerinin (radyoloji, basit cerrahi girişim dahil)  yapılması, hastanın stabilizasyonu, acil hastalıkların tanı ve tedavisi hatta  acil kitlesel olaylarda yönetimin planlanması gibi temel amaçlar dahilinde asistan yetiştirilmesi öngörülmüştür. Ayrıca bu amaçlara ek olarak yetiştirilecek olan acil tıp uzmanlarının konuları ile ilgili akademik çalışmaları yapabilmeleri, eksik ve yanlışları görüp yapıcı öneriler getirebilecek nitelikte akademik bir öngörü kazanmaları da amaçlanmıştır.