HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

ÇOCUK VE ERGEN RUH SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI

 

Tel: + 90 (312) 305 1150-3051151

Fax: + 90 (312) 3100012

E-posta: cocukruh@hacettepe.edu.tr

URL: www.cocukruh.hacettepe.edu.tr

 

TARİHÇE

 Ülkemizde ‘Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları’nın bir bilim olarak işlerlik kazanması ve kabul edilmesi yaklaşık kırk yıllık bir süreçtir. İlk kez 1959 yılında Hacettepe Ünbiversitesi Tıp fakültesi’nde ilk çocuk Ruh Sağlığı ve Haslıkları bölümü kurulmuş, diğer merkezler bubnu izlemiştir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bu bilim dalını 1990 yılında ayrı bir uzmanlık dalı olarak tanımış ve eğitimiyle ilgili koşulları belirlemiştir.

 Hacettepe Üniversitesi’nde Çocuk Ruh Sağlığı ve hastalıkları bilim dalı uzun yıllar Psikiyatri Anabilim Dalı’na bağlı bir ünite olarak işlev görmüş ve 1995 yılında sağlık Bakanlığı ve YÖK tarafından onaylanan ortak bir kararla ayrı bir uzmanlık ve anabilim dalına dönüştürülmüştüe.

 

ANABİLİM DALI BAŞKANI

     Prof. Dr. Bahar Gökler

 

AKADEMİK KADRO

  • Prof.Dr. Füsun Çuhadaroğlu

  • Prof.Dr. Ferhunde Öktem

  • Prof.Dr. M.Fatih Ünal

  • Doç.Dr. Berna Pehlivantürk

  • Yrd.Doç.Dr. S.Ebru Çengel Kültür

  • Öğr.Gör.Dr. Devrim Demirok Akdemir

  • Öğr.Gör.Dr. Dilşad Foto Özdemir

 

YER VE KAPASİTE

 Hacettepe Üniversitesi Tıp fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı çocuk hastanesi dördüncü kattadır. Anabilim dalında poliklinik tarzında hasta görülmektedir; yatması gereken hastalar, psikiyatri ve pediyatri  bölümlerine yatırılarak izlenmektedir. Ayrıca diğer bölümlerle konsültasyon ve liyazon çalışmaları yürütülmektedir. Anabilim dalımızda yılda yaklaşık 7000 hasta görülmektedir.

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ 

Hacetttepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı’na araştırma görevlileri Tıpta uzmanlık Sınavı ile alınmaktadır. Açılan kadro, ihtiyaca ve toplam kapasiteye göre belirlenmektedir. Uzmanlık eğitim süresi 5 yıldır.  Bu sürede yapılması zorunlu olan rotasyonlar; 18 ay erişkin ruh sağlığı ve hastalıkları ve 6 ay pediyatrik nörolojidir.

 Eğitim süresince araştırma görevlilerince uyulması gereken eğitim programı mevcuttur.

 Nüfusun yarıdan fazlası çocuk ve gençlerden oluşan ülkemizde, saağlıklı bir toplumsal yapıya ulaşabilmek; ancak kişilerin çoğunluğunun ruhsal yönden sağlıklı olması ile gerçekleşebilecektir. Bu noktada Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları biliminin yeri ve önemi ortaya çıkmaktadır. Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlık dalı, hastalıkların biyolojik yönüyle ilgilenmesinin yanısıra, davranışsal ve toplumsal yönüyle de ilgilenen ve bu açıdan eğitime ve koruyucu sağlığa yönelik de çalışan bir uzmanlık dalıdır.

 Bu denli çok yönlü hizmetler sunmaya çalışan uzmanlık dalımızın mekansal sorunları belirgindir. Beş öğretim üyesi, 1 öğretim görevlisi, 4 araştırma görevlisi, 2 klinik psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı bulunan, ayrıca dönem 1, 3, 5 ve 6 öğrencilerine kuramsal ve uygulamalı eğitim veren ve bazı dönemlerde rotasyonerlerin de geldiği bölümümüzde mekansal sıkıntılar belirgindir.

 

ANABİLİM DALI ÇALIŞMA KONULARI

 Hacettepe Üniversitesi’nde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda hafta içi her gün eğitim çalışmaları yapılmaktadır. Eğitim saatlerinde sürekli yayın takibi için tüm bölümün katıldığı dergi ve kitap saatleri, olgu sunumları, seminerler, kaset ve video kayıtları üzerinden eğitim ve danışma saatleri, düşünce atölyesi adıyla tartışma toplantıları yapılmaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı’nda bipolar affektif hastalığı olan çocuklara yönelik genetik pedigri çalışmaları, psikodrama tekniği ile yürütülen grup psikoterapileri, interseksin psikososyal yönlerine ilişkin çalışmalar, çocuk psikiyatrisinde ‘ergenlik’ döneminin özgül bir dönem olarak ele alınması ve psikopatolojik açıdan değerlendirilmesine yönelik çalışmalar, Türk ergenlerindeki kimlik gelişimini etkileyen faktörlere yönelik çalışmalar, dikkaat eksikliği ve hioeraktivite bozukluğuna yönelik çalışmalar, otizmde naltreksonun davranışsal ve biyokimyasal boyutları üzerine bir çalışma öncelik verilen ve bu alanlarda öncü sayılabilecek çalışmalardır.

 Anabilim Dalı’nın çalışma alanları: Anabilim dalımızda temel konular üzerine kuramsal ve uygulamalı eğitimin yanısıra seminerler, olgu sunumları, süpervizyonlar, konsültasyon-liyazon çalışmaları, bireysel psikoterapi, grup terapisi, oyun terapisi, psikodrama yöntemiyle grup terapisi, aile tedavisi, adli psikiyatri eğitimi verilmektedir. Ayrıca sosyal hizmet uygulamaları, ülkemizde çocuğa yönelik politikaların oluşturulmasına yönelik projelerde danışmanlık hizmetleri, okullara eğitim danışmanlığı, psikometrik değerlendirmeler ve topluma yönelik koruyucu ruh sağlığı hizmeti bölümümüzün çalışma konuları arasındadır.