HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

GÖĞÜS HASTALIKLARI  ANABİLİM DALI

 

Tel: +90 (312) 305 15 31 / 305 17 21 / 305 15 06

Fax: +90 (312) 310 08 09

E-posta: gogus@hacettepe.edu.tr

URL: www.gogus.hacettepe.edu.tr

  TARİHÇE

          Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları  Ana Bilim Dalı değerli hocalarımızdan Dr. İzzet Barış’ın  İç Hastalıkları Ana bilim dalında göreve başladığı 1969 tarihinde  İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı bünyesinde kurulmuştur.1990 yılında ana bilim dalı olan bölümümüzde 1991 tarihinde Erişkin Allerji Hastalıkları ünitesi Prof.Dr. Fuat KALYONCU sorumluluğunda çalışmaya başlamıştır.

ANABİLİM DALI BAŞKANI 

  • Prof.Dr. Altay Şahin

   AKADEMİK KADRO

  • Prof.Dr. Lütfi Çöplü

  • Prof.Dr. Ali Fuad Kalyoncu

  • Prof.Dr. Ziya Toros Selçuk

  • Doç.Dr. Salih Emri

  • Doç.Dr. Gül Karakaya

  • Doç.Dr. Ahmet Uğur Demir

  YER VE KAPASİTE

  Bölümümüz İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı içinde ayrı bir bölüm olarak çalışmakta olup, Zemin katında 7 nolu kapı girişinde sağdaki koridorda  karşılıklı biri bronkoskopi odası dördü muayene odası  olmak üzere toplam  on üç oda ile poliklinik hizmeti vermektedir. Kendine ait servis yatağı bulunmayan bölümümüz servis yataklarını İç hastalıkları Ana Bilim Dalı ile ortak kullanmaktadır. Bölümümüz aylık ortalama 1000 hastaya poliklinik hizmeti vermektedir. Bölümümüzde poliklinik muayenesi dışında Bronkoskopi, Göğüs ultrasonografisi, Torasentez, Plevra biopsisi, Solunum fonksiyon testleri, Difüzyon testi, Tüm ilaç / deri allerji testleri, Bronş provokasyon testleri,"Uykuda Solunum Durması Hastalığı için Uyku testi " ve Torakoskopi  de  yapılmaktadır

 

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

  Araştırma görevlileri bölümümüze TUS ile alınmaktadır. Ancak bölümümüzden yan dal olarak ayrılan Allerji bölümüne araştırma görevlisi uzmanlık sonrası doktora ile alınmaktadır. Bölümümüze kesin olmamakla birlikte ortalama yılda 1 adet araştırma görevlisi alınmaktadır. Eğitim süresi  araştırma görevlileri için 4 yıl olup, bu süre allerji  ihtisası için 2 yıldır. Uzmanlık eğitim süresi boyunca Dahiliye, Yoğun bakım(Dahiliye bölümü içinde), Kardiyoloji ,Enfeksiyon ve Büyük Acil Polikliniği rotasyonları  zorunludur. Nöbetler İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı araştırma görevlileri ile beraber servislerde  tutulmaktadır.

  Haftanın üç günü; pazartesi ,çarşamba ve cuma günleri eğitim günleri olup, pazartesi ve cuma günleri makale ve seminerler anlatılır. Çarşamba günü göğüs hastalıkları, göğüs kalp damar cerrahisi, radyoloji, patoloji, medikal onkoloji ve radyasyon onkolojisi bölümlerinin katılmış olduğu ortak bir konsey toplanır.

 

 ANABİLİM DALI ÇALIŞMA KONULARI

  Bölümümüzün çalışma konularını kronik obstrüktif akciğer hastalıkları, astma, interstisyel akciğer hastalıkları, mesleki akciğer hastalıkları, , plevral hastalıklar, allerjik hastalıklar, bronkoskopik girişimler, polisomnografi ile uyku çalışmaları, sigara bıraktırma çalışmaları oluşturmaktadır.