HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

NÜKLEER TIP ANABİLİM DALI

 

Tel: +90 (312) 310 42 06

 Fax: +90 (312) 309 35 08

 E-posta: nukleer@hacettepe.edu.tr

 URL: www.nukleer.hacettepe.edu.tr

   

TARİHÇE

 Nükleer  Tıp  Anabilim Dalı 1968 yılında  kurulmuş ve 1970 yılında bağımsız bir bölüm olarak  hizmet vermeye başlamıştır. Anabilim dalında 1975 yılından itibaren nükleer tıp uzmanlığı verilmeye başlanmış ve bugüne dek 30'un üzerinde doktor uzmanlık eğitimini tamamlamıştır.

 

ANABİLİM DALI BAŞKANI  

  • Prof.Dr. Tülin Aras

  

AKADEMİK KADRO:

  •  Prof. Dr. Belkıs Erbaş

  •  Prof. Dr. E.Biray Caner

  •  Prof. Dr. Meltem Çağlar Tuncalı

  •  Prof. Dr. Ömer Uğur

  •  Doç. Dr. Pınar Ö. Kıratlı

  •  Doç. Dr. Eser L. Ergün

  •  Öğr. Gör. Dr. Murat Fani Bozkurt

  •  Öğr. Gör. Dr. Murat Tuncel

   

YER VE KAPASİTE  

Nükleer Tıp Anabilim Dalı Hacettepe Erişkin Hastanesi  binasında zemin katta yer almaktadır. Aynı zamanda Hacettepe Onkoloji Hastanesi  bünyesinde 1. katta  anabilim dalına bağlı onkoloji ünitesi bulunmaktadır. Bölümde  3'ü  SPECT kamera olmak üzere toplam 6 gamma kamera ile yılda ortalama 10 000'in üzerinde sintigrafik çalışma yapılmaktadır.

  

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

             Nükleer Tıp Anabilim Dalı TUS ile araştırma görevlisi alan bir bölümdür. Uzmanlık eğitimi süresi 4 yıldır. Araştırma görevlileri uzmanlık eğitimleri sırasında Nükleer Kardiyoloji, Nükleer Onkoloji ve genel poliklinik çalışmaları (Nükleer Nefroüroloji, Endokrin, kemik ve akciğer sintigrafi çalışmaları vb) alanlarında bölüm içi rotasyon yaptıkları gibi , Radyoloji, Radyasyon Onkolojisi, Dahiliye, Acil Servis ve Patoloji rotasyonları da uygulanmaktadır. Nükleer tıp literatürünün çok büyük bir kısmı İngilizce yayınlardan oluştuğundan ve nükleer tıbbın bilgisayar teknolojisiyle yakın ilgisinden dolayı  nükleer tıbbı tercih edecek araştırma görevlisi adaylarının  iyi düzeyde yabancı dil bilgisine sahip ve bilgisayar teknolojisi ile ilgili  olmaları önerilir.

 

ANABİLİM DALI ÇALIŞMA KONULARI

 Akademik ve Bilimsel Etkinlikler: Anabilim dalında bir akademik yıl boyunca haftanın belirli günlerinde seminer,makale saatleri , bölüm içi ve bölümler arası vaka takdimleri rutin bir şekilde yapılmaktadır. Araştırma görevlileri  seminerlerinin yanı sıra başka bölümlerden davetli  öğretim görevlilerinin seminerleri de akademik program içinde yer almaktadır. Nükleer Tıp alanında Türkiye'de pek çok teknolojik ve bilimsel yeniliğe öncülük eden Nükleer Tıp Anabilim dalı bünyesinde yapılan 150'den fazla çalışma uluslararası dergi ve kongrelerde sunulmuştur. Ayrıca Türkiye'de yapılan ilk Uluslararası  Nükleer Onkoloji  Kongresi  Hacettepe  Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nın öncülüğünde yapılmıştır.

 Anabilim Dalının Alt Birimleri: Hacettepe Erişkin Hastanesi binasındaki ünitede çeşitli sintigrafik çalışmanın yapıldığı  2'si SPECT  olmak üzere toplam 5 gamma kamera, Radyoimmunoassay (RIA) ve Radyofarmasi laboratuarları bulunmaktadır. Hacettepe Onkoloji Hastanesinde bulunan ünitede ise ağırlıklı olarak  nükleer onkolojik çalışmaların yapıldığı  çift-başlı  SPECT gamma kamera bulunmaktadır.

 Anabilim Dalının  Çalışma Konuları: Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda  ağırlıklı olarak Nükleer Kardiyoloji, Nükleer Onkoloji, Nükleer Nefroüroloji,  endokrin sistem ve akciğer sintigrafi  çalışmaları yapılmaktadır. Tanısal sintigrafik çalışmaların yanısıra çeşitli  amaçlara yönelik radyonüklid tedaviler de (I-131 ile hipertiroidi ve differensiye tiroid kanseri tedavileri, MIBG ile nöroblastom, feokromasitoma tedavileri, metastatik kemik ağrılarının radyonüklid tedavisi ve radyonüklid snöviyektomi vb)  uygulanmaktadır.