HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ

PSİKİYATRİ ANABİLİM DALI

Tel: +90 (312) 305 18 78 - 305 18 74

Fax: +90 (312) 310 19 38

E-posta: psikiyatri@hacettepe.edu.tr

URL: www.psikiyatri.hacettepe.edu.tr

TARİHÇE

 

Hacettepe Üniversitesi Psikiyatri Bölümü 1964 yılında kurulmuş,yataklı servisi 1967 yılında hizmete açılmıştır. Klinik,ülkenin her yanından hasta kabul etmektedir. Çağdaş psikiyatrinin yönelimi olarak biyolojik ve dinamik kavramlara dayalı eğitim, araştırmalar ve klinik hizmetler sürdürülmektedir.Genel hastane bünyesinde eğitim ağırlıklı, açık kapı özellikli gündüz hastası uygulaması ile kliniğimiz Türkiye’de ilk örneği oluşturmuştur.

 

ANABİLİM DALI BAŞKANI

 

  • Prof.Dr. Berna Diclenur Uluğ

 

AKADEMİK KADRO

  • Prof.Dr. N. Aylin Uluşahin

  • Prof.Dr. M.Kazım Yazıcı

  • Doç.Dr. Elif Kabakçı

  • Doç.Dr. Başaran Demir

  • Doç.Dr. Suzan Özer

  • Doç.Dr. A. Elif Anıl Yağcıoğlu

  • Doç.Dr. Aygün Ertuğrul

 

YER ve KAPASİTE  

 

Poliklinik ve yatan hasta hizmetleri Hacettepe  Hastanesi bünyesinde yürütülmektedir.Serviste 28 yatak kapasitesi ile tam gün hastalarına ve bunun yanında gündüz hastalarına hizmet götürülmektedir. 1 poliklinik ve 8 servis hemşiresi ile bu hizmetler desteklenmektedir.

 

ARAŞTIMA GÖREVLİSİ EĞİTİM SÜRECİ

 

Psikiyatri asistanlığı eğitim süresi 4yıldır.1. yıl asistanları ilk 2ay bölüm uygulamalarına alışma döneminin ardından rotasyon hizmetlerini tamamlarlar.Eğitim süresinin içinde yer alan Nöroloji rotasyonu 9 ay,Çocuk Ruh Sağlığı rotasyonu 4ay,Dahiliye rotasyonu ise 3 ay olarak tamamlanır.1. yıl asistanları için Temel Psikiyatri Seminerleri öğretim üyelerince düzenlenir.Rotasyonlarını tamamlayan araştırma görevlileri yaklaşık 20 ay süren servis çalışmalarını tamamladıktan sonra polikinik hizmetlerinde görev alırlar.Bu hizmetler süresince araştırma görevlileri ilk 6 ay eşlikçi nöbet tutarlar.Daha sonraki dönemde o ay için oluşturulan programa göre eşit puanda nöbet tutarlar.

 

Her araştırma görevlisi akademik yıl için planlanan konularda ikişer seminer ve üçer makale sunar. Seminer ve dergi saatleri her hafta Salı günleri öğretim üyelerinin ve seminer konusu için seçilen danışman öğretim üyesinin katıldığı düzenli toplantılar halinde yürütülür.

 

Eğitim saatleri içinde her Perşembe günü vaka toplantıları düzenlenmektedir.Tanı, tedavi ve prognozun tartışıldığı bu toplantılarda serviste görevli asistanlar, poliklinikte konsültasyon hizmeti veren asistanlar ve klinik psikologlar sıra ile vaka sunarlar.

 

Birinci yıl asistanlarına verilen temel psikiyatri seminerleri dışında öğretim üyelerince tüm asistanların katılımına açık eğitim seminerleri yürütülmektedir.

 

Tez çalışmaları atanan tez danışmanı ile planlanır. Tezlerin eğitim süresi içinde tamamlanması beklenir.

 

ANABİLİMDALI ÇALIŞMA KONULARI

 

Psikiyatri Anabilim Dalı’nda başta  şizofreni olmak üzere bipolar afektif bozukluk, alkol-madde bağımlılığı, kosultasyon liyezon psikiyatrisi genel başlıkları altında birçok bağımsız çalışma yürütülmektedir.Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü ve başka organizasyonlarla da ortak çalışmalar sürdürülmektedir.