HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
TIBBİ BİYOLOJİ ANABİLİM DALI
Tel: +90 (312) 305 25 41 /
305 25 96
Fax:+90 (312) 309 60 60
E-posta:
tipbiyoloji@hacettepe.edu.tr
URL:
www.tibbibiyoloji.hacettepe.edu.tr
1981 yılında Prof. Dr. Altan Günalp (1933-1988) tarafından kurulan Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı, yaşam bilimleri kapsamında insan sağlığı alanında, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve moleküler genetik perspektifi ile eğitim-öğretim ve araştırmalar yürüten bir bilim dalıdır.
Anabilim Dalı misyonumuz gen ve hücre düzeyinde özellikle tek gen hastalıklarının patogenezine, yeni tanı ve tedavi yöntemlerine yönelik temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, hasta hizmetleri kapsamında genetik testler geliştirmek, tıbbi biyoloji ve genetik alanında yüksek lisans ve doktora programları ile kritik kütle yaratmaktır.
Anabilim Dalı vizyonumuz ise gelişmekte olan moleküler tıp kavramını yansıtabilen, dinamik bir eğitim programı tasarlayıp uygulayan ve model yaratan, genombilim alanında teknolojik yetkinlik kazanmış, uluslararası seviyede temel araştırma ve tanı ile tedaviye yönelik Ar-Ge çalışmaları yürüten bir "mükemmeliyet merkezi" olma seviyesine erişmektir.
Anabilim Dalı Hacettepe Üniversitesi Rektörlük binası ikinci ve üçüncü katlarda yer almakta olup, hücre kültürü/hücre biyolojisi laboratuvarları, moleküler genetik/moleküler biyoloji araştırma laboratuvarları ve moleküler genetik tanı ünitesi olmak üzere üç ana bölümden oluşmaktadır.
ANABİLİM DALI BAŞKANI
AKADEMİK KADRO
-
Prof. Dr. Ahmet Kart
-
Prof.Dr. Şükriye Ayter
-
Prof.Dr. Hayat Erdem
Yurter
-
Prof.Dr. Serap Emre
-
Prof.Dr. Pervin Dinçer
-
Prof.Dr. Engin Yılmaz
-
Yard. Doç.Dr. Y. Çetin Kocaefe
-
Öğr.Gör. Didem Dayangaç
Erden
ALT YAPI
Anabilim Dalının teknik alt yapısı, moleküler genetik tanı ünitesi, hücre kültürü laboratuvarları ve moleküler genetik / moleküler biyoloji araştırma laboratuvarları olmak üzere üç kısımdan oluşmaktadır.
ETKİNLİKLER
Eğitim
Lisans
Anabilim Dalı, Üniversitemizin Tıp Fakültesi, Türkçe ve İngilizce Grup Dönem I öğrencilerine toplam yılda 148 saat teorik ders, ayrıca Diş Hekimliği ve Eczacılık Fakülteleri ile, Sağlık Teknolojisi Yüksek Okulu Beslenme/Diyetetik Bölümü ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Bölümü öğrencilerine, 151 saat teorik ders vermektedir.
Yüksek Lisans/Doktora
Tıbbi Biyoloji yüksek lisans ve doktora programları Sağlık Bilimleri Enstitüsü kapsamında yer almaktadır. Öğrenim süresi yüksek lisans için en az iki senedir. İlk sene iki yarı yıl boyunca alınması zorunlu olan dersler ve seçmeli dersler ile yirmibir kredi tamamlanır, ikinci sene ise tez çalışması gerçekleştirilir. Doktora için, dört yarı yıl süresince alınan dersler ile en az yirmidört kredinin tamamlanmasını takiben yeterlilik sınavına girilir, bu sınav sonrasında tez önerisi sunularak deneysel çalışmalara başlanır. Ders dönemi içinde öğrenciler aynı zamanda laboratuvar teknikleri ile de tanışarak pratik eğitimlerini ilerletirler.
Anabilim Dalı'nın yüksek lisans/doktora programı kapsamında, her hafta makale saati ve araştırma sonuçlarının tartışıldığı laboratuvar toplantıları yapılmaktadır. Ayda bir kez yapılan Anabilim Dalı seminerlerine konusunda uzman çeşitli araştırmacılar davet edilmektedir. Bunun yanında her yarı yıl öğrenci seminerleri düzenlenmektedir.
Araştırma
Anabilim Dalında Türk populasyonunda sık görülen monogenik hastalıklardan sorumlu genlerin ve gen işlevlerinin tanımlanması, populasyon genetiği ve genotip fenotip ilişkisi araştırmaları yürütülmektedir. Bu hastalıkların moleküler etiyopatogenezi ni açıklamayı ve ortaya çıkan dejenerasyon ve rejenerasyon süreçlerini aydınlatmayı amaçlayan çalışmalar ve yeni tedavi yaklaşımların geliştirilmesi ile ilgili araştırmalar sürdürülmektedir.
Hizmetler
Moleküler Genetik Tanı
Ünitesi : Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Moleküler Genetik Tanı laboratuarları; DNA izolasyonu/veri kayıt laboratuvarı, PCR/moleküler genetik analiz laboratuvarı ve elektroforez/görüntüleme laboratuvarlarından oluşmaktadır. Laboratuvarlarda bir biyolog ve üç teknisyen görev almaktadır. Moleküler genetik tanı laboratuvarında yılda ortalama 1500 genetik test gerçekleştirilmektedir. 2006 Mart itibariyle 11067 doğum sonrası ve 609 doğum öncesi tanı hizmeti verilmiştir.
|